Take a fresh look at your lifestyle.

Je hond klaarmaken voor de wintermaanden

Je hond klaarmaken voor de wintermaanden

Net als ons mensen zijn honden gewend aan de warmte van de zon in de zomer en van de binnenruimte in de winter. Koud weer heeft net als bij mensen een impact op het leven van honden. De winter is een tijd waarin onze huisdieren wat extra zorg nodig hebben. Daarnaast moeten we we wat extra voorzorgsmaatregelen moeten nemen om onze huisdieren bij te staan in deze koude periode.
Zo kunnen extra vitaminen voor de hond ziektes in de winter voorkomen.

single reizen online banner

In dit artikel leggen we de gezondheidsrisico’s voor de winter voor je hond uit en geven we enkele suggesties om je huisdier deze winter veilig te houden.

Bevriezing van poten, oren en neus

Je hond klaar maken voor de winter ter voorbereiding op vorst. Koude temperaturen kunnen bevriezing van de lichaamsdelen tot gevolg hebben. Met betrekking tot honden kunnen de poten, neus, oren en soms het puntje van de staart bijzonder kwetsbaar zijn. Frostbite, zoals ze dat in het Engels noemen, is schade aan de huid en of andere weefsels als gevolg van extreme kou.

Wanneer de omgevingstemperatuur daalt tot onder het vriespunt beginnen de bloedvaten dicht bij de huid te vernauwen of samen te trekken. Deze vernauwing van de bloedvaten helpt de kerntemperatuur van het lichaam te behouden door het bloed naar de kern af te leiden en weg van de koelere delen van het lichaam met de gevolgen van dien voor poten, oren of de neus.

alsa nature banner

Als je vermoedt dat je hond mogelijk een bevriezing van poten, oren of neus heeft opgelopen, dan moet je onmiddellijk medische hulp inroepen van een dierenarts. Tussentijdse EHBO-suggesties waarmee je kunt beginnen, zijn onder meer: je hond opwarmen en naar droge ruimte brengen; de aangetaste gebieden opwarmen met warm (niet heet) water; je hond met handdoeken geleidelijk aan terug op kamertemperatuur brengen.

Infecties zoals oorinfectie

Het is vooral belangrijk om een hond tijdens de wintermaanden in de gaten te houden en te controleren dat ze geen infecties zoals een oorinfectie oplopen. Honden die tijd doorbrengen in vochtige omgevingen hebben namelijk een grotere kans op het ontwikkelen van een oorontsteking.

Hond klaarmaken om infecties te voorkomen

Een eenvoudige maar belangrijke manier om infecties te voorkomen, is ervoor te zorgen dat de leefomgeving van een hond parasietvrij is. Dit betekent dat je zijn ruimte altijd schoon en droog moet houden. Regelmatig stofzuigen van een hondenbed kan een gemakkelijke manier zijn om parasieten te voorkomen.

bewust puur banner

Het is belangrijk om de symptomen van oorontsteking bij honden in de gaten te houden, omdat dit een aandoening is die veel gemakkelijker kan worden behandeld als deze vroeg wordt opgemerkt. Controleer op regelmatige basis of de (binnenkant van de) oren er rood uitzien en kijk of op de onderkant van de poten een infectie ontwikkelt.

Als je een van de symptomen opmerkt is het belangrijk om meteen een dierenarts te raadplegen om te laten onderzoeken wat de oorzaak is en hoe de infectie kan worden behandeld. In de meeste gevallen zal het dagelijks aanbrengen van een zalf het probleem oplossen. In de meeste gevallen zul je het medicijn meteen meekrijgen bij de dierenarts of kun je dit bij de apotheker in de buurt of de dierengeneesmiddelen bij de online apotheek aanschaffen.

alsa nature banner

Voorzorgsmaatregelen nemen

Onder het motto voorkomen is beter dan genezen is het beter om op voorhand maatregelen te nemen in plaats van het probleem achteraf te moeten gaan oplossen. Volg daarom de volgende stappen tijdens de wintermaanden:

  • Nadat je je hond hebt uitgelaten, gebruik dan een handdoek om hem of haar terug op te warmen en te drogen waar nodig.
  • Controleer de poten van je hond en droog ze goed af nadat ze buiten zijn geweest. Dit is vooral belangrijk bij langharige honden omdat ze meer vatbaar zijn vocht of ander residu tussen de tenen.
  • Houd je honden actief. Veel honden houden (net als mensen) helemaal niet van de koude temperatuur en het is daarom belangrijk om je hond actief te houden. Als het weer het toelaat kan dit buiten in het park maar indien niet dan maar binnenshuis.
  • Als je hond minder actief is is het aan te raden om de hoeveelheid hondenvoer lichtjes te verlagen tijdens de wintermaanden zodat je hond niet met overgewicht te kampen krijgt.
  • Vermijd indien mogelijk zout en andere ont dooiers. Als de wegen glad worden wordt door de gemeentediensten vaak zout gestrooid om het ijs te ontdooien. Zout is niet alleen slecht voor hondenpoten, maar kan ook giftig zijn als het wordt ingeslikt. Let op bij met zout behandelde gebieden en houd je hond uit de buurt.

darmontsteking hond

Kun je griep krijgen van je hond?

Veel mensen vragen zich af of je van je hond ziek kunt worden en of je bijvoorbeeld griep kunt krijgen van je hond
De meningen zijn daar over verdeeld maar het is wel degelijk zo dat huisdieren ziektes kunnen overbrengen op mensen. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor katten.

Vitamines en voedingssupplementen voor de hond.

Net zoals mensen moeten honden ook de juiste voedingsstoffen binnenkrijgen en kunnen ze soms wel wat extra vitamines en mineralen gebruiken. Je kunt ook voor honden en vitamines kopen. Er zijn ook biologische en 100 % natuurlijke voedingssupplementen voor honden te koop. Je hond klaar maken voor de winter betekent het hele jaar door werken aan de weerstand van je hond, ook als je huisdier al wat ouder is.

naturaplaza superfoods banner