De buxusmot en hoe je ervan af komt
De buxusmot is een vlindersoort dat wij in het dagelijks leven wel eens voorbij zien komen. Soms in de gordijnen, maar meestal buiten.
De buxusmot is een ongevaarlijk dier. Het overwintert in de buxusstruik en zijn rups ziet er fel geel uit met een zwarte kop en op zijn lijf zwarte stipjes die een vorm maken als een soort van doodskopjes.
Een vrouwtjes buxusmot legt gemiddeld 500 eitjes. Als een vrouwtjes buxusmot dus heeft besloten bij jou in de tuin of zelfs in huis (wat in het uiterste geval ook mogelijk is) eitjes te leggen, dan zul je de periode er na flink last hebben van jonge buxus rupsjes en later dus ook buxusmotten.
De buxusmot is qua spanwijdte zo ongeveer 4 centimeter breed, en is qua vleugels wit in het midden en heeft zwarte randen.
De schade die de buxusmot aan doet
Dit vlindersoort is dus van zichzelf absoluut ongevaarlijk. De schade die ze kunnen aanrichten zit in de schade die ze kunnen aanbrengen op planten.
Ze komen namelijk af op groene bladeren en kunnen zo je hele struik aantasten. De bladeren zijn voor hen hun voedsel. Wat de buxusmot achterlaat is een web achtig spinsel. Je plant blijft dus niet mooi achter.
Dit is een reden om de buxusmot te willen bestrijden.
De buxusmot bestrijden
De buxusmot bestrijden kan op verschillende manieren. Je kunt bijvoorbeeld overwegen om preventief de buxusmot te bestrijden.
Buxusmotten voelen zich dus thuis in de buxusstruik. Zo zijn er weer andere planten die andere dieren enorm aantrekken. Wat je kunt doen is veel variatie aan planten in je tuin te plaatsen die op een natuurlijke wijze de biologische vijanden van de buxusmot aantrekken.
Op deze manier zal er geen plaag in jouw tuin ontstaan.
Ook kun je met de hand de rupsen verwijderen als je deze tegen komt. Wanneer je in het stadium van de rups al ingrijpt zul je een toekomstige plaag tegengaan.
Als je dit doet, denk er dan om dat je de rups niet in een container gooit. Dit is namelijk een zeer plezierige leefomgeving voor de rups en kan zich daar dan verder ontwikkelen. Doe de rups dus bijvoorbeeld in een gesloten zak, en als je dit zielig vindt, breng de rups(en) naar een plek in de natuur.
Dan kun je voor het buxusmot bestrijden ook nog feromoonvallen plaatsen. Dit zijn vallen die een seksferomoon uitstoten waar de mannetjes buxusmotten door worden aangetrokken.
Deze vallen vangen de mannelijke buxusmotten en kunnen dan dus geen vrouwtjes meer bevruchten. Hang op tijd deze vallen buiten. Wanneer je ze te laat op hangt kan het zijn dat de mannetjes de vrouwtjes al bevrucht hebben.