Take a fresh look at your lifestyle.

Het gebruik van proteïne repen

Misschien heb je proteïne repen al vaker voorbij zien komen. Maar misschien wil je er ook eerst wat meer over weten, voordat je ze uitprobeert. In dit artikel worden de belangrijkste ins en outs over proteïne repen verteld. 

single reizen online banner

Wat is een proteïne reep?

Deze reep, ook wel bekend onder de namen eiwitreep en recovery bar, is een makkelijke manier om het eiwitgehalte en het energielevel snel aan te vullen. Het is een effectieve manier om meer eiwitten binnen te krijgen, waardoor het herstel van de spiermassa wordt ondersteund. Er zijn heel veel verschillende soorten proteïne repen; zo is er voor ieder wat wils. 

Wanneer moet je een proteïnereep eten? 

Vooral na een zware sportsessie kan een proteïnereep goed van pas komen. Doordat eiwitten het herstel van de spiermassa bevorderen, kan het lichaam de reserves na de intensieve inspanning van het sporten weer op voorraad brengen.  Het is het beste om de proteïnereep dertig minuten na de training te nemen. Het lichaam neemt op dat moment de meeste eiwitten op. Deze repen zijn ook een goede toevoeging aan je eetpatroon als je het proteïne dieet al volgt. 

proteinerijke groenten

Waarom zou je een proteïne reep eten? 

Een proteïnereep is een effectieve en gezonde snack. We noemen hier vijf redenen waarom een proteïnereep een goede toevoeging binnen je dieet kan zijn: 

bewust puur banner
  1. Spiergroei: het belangrijkste voordeel is dat proteïnerepen sporters kunnen helpen hun spieren te laten groeien. Belangrijk om hierbij te onthouden is dat je niet alleen proteïnereep kan eten om de spiermassa op te bouwen; de fysieke training van het sporten is hier een hele belangrijke stap. 
  2. Afvallen: ook als je als (niet)sporter wil afvallen zijn eiwitrepen een goede toevoeging aan de dagelijkse voeding. Deze repen hebben een verzadigende werking, waardoor de eetlust en de trek in een zoet tussendoortje weggenomen wordt. Zo helpen deze repen je om minder tussen maaltijden door te eten. 
  3. Handige bron van voedingsstoffen: proteïnerepen zijn kant-en-klaar en door de grote hoeveelheid eiwitten die hierin zitten is deze snack een gezonde optie. Bovendien zijn eiwitrepen een goede bron van voedingsvezels. Deze repen helpen je daardoor bij een goede spijsvertering. 
  4. Aankomen: niet iedereen is gefocust op afvallen, voor sommige mensen is het juist de bedoeling dat er wat kilo’s bijkomen. Ook daar kunnen deze repen bij helpen. Om aan te komen, moet je meer calorieën binnenkrijgen dan je verbrandt. Doordat veel eiwitrepen ook calorierijk zijn, kan je door deze te eten op een makkelijke manier meer calorieën aan je dieet toevoegen zonder veel te moeten aanpassen binnen het dieet of je eetpatroon. 
  5. Maaltijdvervanging: wanneer je vaak haast hebt s ’ochtends of op dit moment van de dag niet veel kan eten, is een proteïne reep een goede vervanging van het ontbijt. Kies dan voor dit moment bijvoorbeeld voor eiwitrepen met een hoger caloriegehalte zonder toegevoegde suikers. 

 

Hoe kies je een goede proteïnereep? 

Er zijn veel soorten proteïne repen. Dat maakt het lastig te bepalen welke echt het gewenste effect zullen creëren. Je kiest een goede proteïnereep op basis van een aantal criteria. Wij zullen je vertellen met welke criteria je rekening kan houden om een gezonde reep te kiezen: 

De voedingsstoffen:

 • Maximaal 150 calorieën per portie
 • Maximaal 17 gram koolhydraten per portie
 • De reep bestaat uit meer eiwitten dan koolhydraten
 • Het grootste deel van de koolhydraten komt niet uit suikers
 • De repen bevatten minimaal 3 gram vezels per 100 gram 

 

Proteïne repen zijn dus om veel redenen een goede toevoeging aan je dieet. En doordat er zoveel verschillende soorten zijn heb je ook nog eens veel variatiemogelijkheden! 

naturaplaza superfoods banner