Take a fresh look at your lifestyle.

Waar zit vitamine D in, en wat houdt de opname ervan tegen?

Vitamine D kan op natuurlijke wijze in enkele voedingsmiddelen voorkomen. Maar het wordt voornamelijk aangemaakt in de huid wanneer deze blootgesteld wordt aan zonlicht. Er zijn ook voedingsmiddelen die van nature vitamine D bevatten.

single reizen online banner

Hoe kun je weten dat je te weinig vitamine D hebt?

Er zijn veel vitamine D tekort symptomen die duidelijk merkbaar zijn in ons lichaam. Alle symptomen kunnen ook op een andere oorzaak wijzen. Wanneer de oorzaak voor deze symptomen een vitamine D tekort is, is de behandeling hiervoor meestal het meest eenvoudig. Het sluit ook meteen verdere dure onderzoeken uit. Aan deze zaken kun je een eventueel tekort aan vitamine D herkennen:

 • Haaruitval
 • Vermoeidheid en zwakte
 • Spierpijn en spierverslapping
 • Pijn in de botten, en zelfs botmisvorming
 • Depressie en stemmingswisselingen
 • Verminderde weerstand
 • Moeilijk geneesbare wondjes

subtiele oorbellen

Waarom is vitamine D belangrijk voor ons lichaam?

Wanneer je alle symptomen onder elkaar ziet staan, is het geen verrassing dat vitamine D een belangrijke bouwsteen is voor ons lichaam. Zowel voor onze botten, centraal zenuwstelsel, het cardiovasculaire systeem en onze immuniteit is vitamine D onmisbaar.

Waar kun je vitamine D in aantreffen, en hoe kan de opname ervan verstoord worden?

Vitamine D kan op natuurlijke wijze in enkele voedingsmiddelen voorkomen. Denk hierbij aan onder andere vette vis, zoals zalm en makreel. In levertraan, eidooiers en verrijkte zuivelproducten zoals melk en ontbijtgranen. Maar het wordt op de eerste plaats aangemaakt in de huid wanneer deze aan zonlicht blootgesteld wordt.

bewust puur banner

wellness tijdens vriendinnenweekend

Kun je supplementen nemen om het tekort aan te vullen?

Vitamine D-supplementen zijn een veelgebruikte methode om een vitamine D tekort aan te vullen. Ze kunnen nuttig zijn als je niet voldoende vitamine D uit zonlicht en voeding kunt halen, of als je risico loopt op een tekort.

Vitamine D-supplementen zijn over het algemeen veilig in de aanbevolen doseringen. Het is echter belangrijk om te weten dat ze interacties kunnen hebben met bepaalde medicijnen. Overleg altijd met je arts of apotheker als je andere medicijnen gebruikt om mogelijke interacties te controleren.

antioxidanten in supplementen

Wat belemmert de opname van vitamine D?

 • Gebrek aan zonlicht: niet voldoende tijd buitenshuis doorbrengen of je huid bedekken met kleding of zonnebrandcrème, kan de productie van vitamine D in de huid verminderen.
 • Leeftijd: Naarmate we ouder worden, wordt de huid minder efficiënt in het aanmaken van vitamine D. Oudere volwassenen hebben mogelijk een verminderde capaciteit om vitamine D aan te maken, zelfs bij voldoende blootstelling aan zonlicht.
 • Vetabsorptieproblemen: vitamine D is een in vet oplosbare vitamine, dus het vereist een goed functionerend spijsverteringssysteem om te worden opgenomen. Personen met aandoeningen zoals coeliakie, de ziekte van Crohn of cystische fibrose kunnen problemen hebben met de opname van vetten en daardoor ook met de opname van vitamine D.
 • Huidskleur: Mensen met een donkere huid hebben meer melanine, een natuurlijk pigment dat de huid beschermt tegen de schadelijke effecten van de zon. Dit kan de productie van vitamine D verminderen. Dat is omdat melanine de hoeveelheid Uv-straling die wordt geabsorbeerd vermindert.

Voldoende vitamine D binnen krijgen is belangrijk. Naast blootstelling aan zonlicht kan het nodig zijn om meer voedingsmiddelen met vitamine D te eten of supplementen te nemen. Vooral als je risico loopt op een tekort of als je niet genoeg vitamine D via zonlicht kunt aanmaken. Raadpleeg altijd een gezondheidsdeskundige voor specifiek advies wanneer je een vitamine D tekort zou hebben.

naturaplaza superfoods banner