Take a fresh look at your lifestyle.

Zwanger worden

Zwanger worden wil zeggen een rijpe eicel die wordt bevrucht door een zaadcel om vervolgens uit te groeien tot een nieuw leven. De ene vrouw lijkt zonder enige moeite zwanger te worden terwijl een ander er hemel en aarde voor lijkt te moeten bewegen.

single reizen online banner

Zwanger worden: Ovulatie en bevruchting

Al voor de geboorte van een meisje zijn er op haar eierstokken duizenden eicellen in aanleg aanwezig. Op het moment dat zij in de puberteit komt zal er elke maand meestal één eicel rijpen en bevrucht kunnen worden. Wanneer dat er inderdaad een zaadcel op tijd bij de eicel weet te komen is er sprake van een bevruchte eicel of zygote.

Terwijl de zygote zich alsmaar blijft delen verplaats deze zich vanuit de eileider naar de baarmoeder waar de innesteling plaats zal vinden. Het klompje cellen zet zich dan dus vast in het baarmoederslijmvlies. Vanaf dat moment kan het uitgroeien tot een organisme van miljoenen cellen. De genetische informatie van dit individu is voor de ene helft van de eicel en voor de andere helft van de zaadcel afkomstig.

Vruchtbare periode

Een vrouw is vruchtbaar vanaf het moment dat haar eicellen gaan rijpen en deze dus bevrucht zouden kunnen worden. Een groot misverstand is echter nog altijd dat een meisje niet zwanger worden zolang ze niet heeft gemenstrueerd. Niets is immers minder waar, zelfs al is er nog geen eerste menstruatie geweest, toch kan er al een eisprong en zelfs een bevruchting plaatsgevonden hebben. Een menstruatie treedt namelijk alleen op als er geen innesteling plaatsvindt van een bevruchte eicel in het baarmoederslijmvlies.

bewust puur banner

De vruchtbare periode zal eindigen op het ogenblik dat er geen eicellen meer rijp worden en de vrouw ook niet meer ongesteld wordt, zwanger worden op natuurlijke manier kan dan niet meer. Dit wordt de menopauze genoemd. Hoe oud een vrouw is als zijn de menopauze bereikt kan *per persoon sterk verschillen*. Een vrouw is vroeg in de overgang, zoals de menopauze ook wel wordt genoemd, als ze veertig jaar of jonger is. Toch is het ook mogelijk dat de menopauze pas begint als de vrouw in kwestie de vijftig al ruim is gepasseerd.

Niet meteen zwanger

Voor vrouwen die een kinderwens hebben zou het ideaal zijn als ze direct zwanger worden op het ogenblik dat ze aan het moederschap toe zijn. Helaas komt dat maar zelden voor. In de meeste gevallen moet je er toch zeker een jaar, waarin je onbeschermde seks hebt natuurlijk, voor rekenen. Pas als je dan nog niet in verwachting bent is het zinvol om een bezoek aan je huisarts te brengen. Deze kan dan bepalen of er verder onderzoek verricht moet worden of dat je gewoon nog even geduldig moet blijven oefenen.

Ongelukje

Ondanks het feit dat er tegenwoordig op scholen seksuele voorlichting wordt gegeven, en er bovendien voldoende anticonceptiemethoden voor handen zijn, worden nog altijd meisjes en vrouwen ongewenst zwanger. Dit kan het gevolg zijn van bewust onveilig vrijen maar ook bij slachtoffers van zedenmisdrijven zoals verkrachting. In een dergelijk geval is het niet altijd zeker of de betreffende vrouw de zwangerschap wel wil voldragen.

naturaplaza superfoods banner