De komst van IVF betekende een ware revolutie voor de behandelingen vruchtbaarheidsproblemen. Helaas is IVF niet in alle gevallen het wondermiddel waar je op hoopte. Van alle stellen die hiermee beginnen zullen uiteindelijk maar ongeveer de helft een kind krijgen.
Werking
Tijdens een ivf-behandeling zal de menstruatiecyclus van de vrouw worden gesimuleerd met behulp van medicatie. Op het moment dat de eicellen voldoende zijn gerijpt zullen deze worden geoogst door middel van een punctie.
Op de dag van de punctie zal ook het sperma van de man worden verzameld en in het laboratorium worden bewerkt. De sterkste zaadcellen worden daarbij uitgekozen en vervolgens in een steriele omgeving bij de eicellen gevoegd.
Het is de bedoeling dat de zaadcellen op eigen kracht de eicellen gaan bevruchten. Na een dag zal worden bekeken of dat deze missie is geslaagd.
Terugplaatsing embryo’s
Na een bevruchting zullen de eicellen zich gaan delen en na drie dagen worden ze vervolgens teruggeplaatst in de baarmoeder van de vrouw. Het aantal hangt af van de wettelijk toegestane maximum aantallen.
Deze zijn afhankelijk van de leeftijd van de vrouw en het aantal IVF-pogingen ze inmiddels al heeft ondergaan. Indien er kwalitatief goede embryo’s overblijven dan kunnen deze worden ingevroren.
Zwangerschapstest
Ongeveer twee weken nadat de eicellen zijn geoogst zal er een zwangerschapstest uit worden gevoerd. Indien deze positief is dan is de eerste stap gezet in de richting van het ouderschap.
Helaas biedt een dergelijke test geen garantie op een goede afloop want ongeveer een kwart van deze zwangerschappen eindigt nog met een miskraam.
Niet zwanger
De teleurstelling zal ontzettend groot zijn al je te horen krijgt dat je niet in verwachting bent na het ondergaan van een ivf-behandeling. Je kunt nu met je arts gaan bespreken of het zinvol is om een volgende poging te wagen.
Praten over je IVF behandeling
Als zwanger worden niet vanzelfsprekend is komen er enorm veel emoties om de hoek zetten. Tijdens een IVF of ICSI traject is het belangrijk om hierover te praten en open over je vruchtbaarheidsproblemen te zijn.
Jurriën & Laura van Nietvanzelfzwanger.nl hebben een IVF forum opgericht speciaal voor stellen met fertiliteitsproblemen. Heb je belang bij contact met lotgenoten, neem eens een kijkje op ons forum.
Risico’s IVF
Voor zowel de vrouw als de man zal IVF belastend zijn en net zoals bij een heleboel andere medische behandeling zal ook deze niet vrij zijn van risico’s.
Eventuele complicaties zijn echter meestal van voorbijgaande aard en vaak tamelijk onschuldig.
Toch bestaat ook de kans dat het echt goed mis gaat bijvoorbeeld ten gevolge van een infectie of overstimulatie door de hormonen zou de vrouw in kwestie in het ergste geval kunnen komen te overlijden.
Onschuldige ongemakken
Het is niet altijd even prettig om steeds weer terug te moeten naar de kliniek om bijvoorbeeld een echo te laten maken of bloed te laten onderzoeken.
Ook de dagelijkse injecties met hormonen ervaren veel vrouwen als vervelend net zoals het (soms pijnlijk) oogsten van de eicellen en de terugplaatsing van de embryo’s in de baarmoeder.
Zelfs de hormonen alleen kunnen al voor bijwerkingen zorgen zoals stemmingswisselingen bij de vrouw. Dit alles weegt waarschijnlijk niet op tegen de vreselijke onzekerheid waarin je een bepaalde tijd leeft. Het is namelijk nooit vooraf te voorspellen of de behandelingen een goede afloop zal hebben.
Vergoeding ziekenfonds of zorgverzekering
In België wordt een deel van de vruchtbaarheidsbehandeling, zowel ivf als ICSI, terugbetaald aan de patiënt. Hiervoor zorgt het ziekenfonds. Tot de 43 jarige leeftijd worden er maximaal 6 behandelingen terugbetaald. Voor medische prestaties dient wel remgelicht betaald te worden.
In Nederland wordt de vruchtbaarheidsbehandeling door de zorgverzekeraars vergoed. Volgens Peter Verhoeven van Zorgvergelijker.online worden voor vrouwen tot 43 jaar in Nederland de eerste 3 behandelingen vergoed door de basisverzekering. Hiervoor geldt geen enkele eigen bijdrage, daarentegen wordt het jaarlijkse eigen risico van € 385,- wel deels aangesproken.