In de volksmond worden de termen kneuzing en verstuiking, ten onrechte, nog steeds willekeurig door elkaar gebruikt. Een kneuzing is echter een beschadiging die is ontstaan aan het onderhuids weefsel als gevolg van een slag, een val of een stoot (bijvoorbeeld wanneer je met een hamer op je duim hebt geslagen of als er een steen op je voet is gevallen). Een verstuiking daarentegen wordt ook vaak als een ‘verrekking’ of ‘verzwikking’ aangeduid. In dit geval zal er sprake zijn van een verschuiving van de uiteinden van gewrichten ten opzichte van elkaar, dit zal resulteren in een oprekking, of zelfs van een scheuring, van de omliggende kapsels.
Symptomen en oorzaken van een kneuzing of scheurtje in de elleboog
Bij een kneuzing zal er in de regel een zwelling ontstaan en zul je last krijgen van pijn en een bloeduitstorting. Bloeduitstortingen zijn te zien als ‘blauwe plekken’ en ontstaan door een zekere schade die aan de onderhuidse fijne bloedvaatjes is ontstaan. Een verstuiking daarentegen ontstaat doorgaans door het maken van een verkeerde beweging. Zo kun je last krijgen van een verstuikte enkel, knie of voet door tijdens het lopen een verkeerde stap te zetten. Bij een verstuiking heb je vaak te maken met een zwelling, een (blauwe) verkleuring, pijnklachten en zal het strekken en/of buigen van het aangedane gewricht zijn belemmerd.
Wanneer moet je naar een dokter met een kneuzing of een scheurtje in de elleboog?
Wanneer je last hebt van je elleboog en een kneuzing of scheurtje vermoedt, dan doe je er in de volgende gevallen goed aan om een arts de situatie te laten beoordelen, en eventueel een behandeling in gang te laten zetten.
- Op het ogenblik dat er sprake is van een ernstige gewrichtsbeperking van de elleboog is,
- Als je last hebt van pijn aan de elleboog zonder dat daar een oorzaak voor aangewezen kan worden,
- Wanneer je een kloppende pijn ervaart,
- Indien de pijn naar andere delen van je lichaam uitstraalt,
- Als de pijn verergert,
- Op het moment dat het gewricht een vreemde vorm aan heeft genomen.
Wat kun je zelf doen aan een kneuzing of scheurtje in de elleboog?
Bij een kneuzing of verzwikking zal de eerste hulp dienen te bestaan uit het aanbrengen van een drukverband, het koelen van de aangedane elleboog en het geven van rust aan het gewricht dat bij het letsel is betrokken. De eerste 24 uur kun je een (elastisch) drukverband aanleggen om een bloeding of bloeduitstorting te voorkomen en de aangedane elleboog vervolgens kort koelen (hooguit 15 tot 20 minuten gevolg door één uur niet). Het koelen moet je daarna nog vijf keer op deze manier herhalen. Bij koelen dien je overigens altijd erg goed te letten op de voorkoming van bevriezing van de huid op de aangedane plaats. Wanneer je voor het koelen een ijskompres of ijszak gebruikt, dan is het een must om een washandje of doekje tussen het koelelement en de huid te leggen.
Door de aangedane elleboog omhoog te houden, zullen de zwelling en de pijn af gaan nemen. Ook is het geven van rust aan de elleboog en deze zo min mogelijk te bewegen aan te bevelen. Dit zal namelijk niet alleen het herstel bespoedigen, maar ook de blauwe plekken eerder laten verdwijnen. Blauwe plekken zullen doorgaans na een paar dagen vanzelf weer verdwijnen.
Wanneer je een gewricht, zoals je elleboog ondersteunen met behulp van een bandage, dan is het aan te raden om hiervoor een niet-elastisch verband of tape te gebruiken. Uiteraard moet je tijdens het aanleggen van een bandage altijd ervoor zorgen dat er geen afknelling wordt veroorzaakt. Elastisch band is overigens erg handig om een zwelling tegen te gaan, maar zal de aangedane elleboog geen steun bieden.
Medicatie bij een kneuzing of scheurtje in de elleboog
Er is geen specifieke medicatie voor handen tegen een kneuzing of scheurtje in de elleboog. Op momenten dat de pijn en de zwelling behandeld worden en de aangedane elleboog voldoende wordt gegeven, dan zal verdere behandeling niet nodig zijn. Indien de pijn je heel erg veel ongemak bezorgd dan kun je ervoor kiezen om een pijnstiller, zoals paracetamol, te gebruiken.
Verder kan een smeersel tegen spierpijn je een meer aangenaam gevoel geven, maar het is niet noodzakelijk om deze te gebruiken om een kneuzing of scheurtje in je elleboog mee te behandelen. Als je last hebt van spierpijn, dan zal rustig bewegen een nuttig advies zijn omdat dan de spier beter zal worden doorbloed en de genezing zo zal worden bevorderd. Vanwege het vermeende positieve effect dat spierpijnmiddelen hebben op de doorbloeding, worden deze vaak eveneens een kneuzing of scheurtje in een elleboog gebruikt. Dit kan weliswaar geen kwaad, maar het heeft evenmin een aantoonbaar effect bij deze aandoeningen.
Slotopmerking
Indien je een kneuzing of scheurtje in je elleboog op hebt gelopen, zal dit meestal niet als een medisch noodgeval worden gezien. In veel gevallen is het wel aan te bevelen om een arts naar het letsel te laten kijken, om ernstig letsel uit te kunnen sluiten, maar zelfs vaak de behandeling (voor een deel) in de hand houden. Zo kun je zelf bijvoorbeeld prima zorgen voor voldoende rust, koeling en het omhoog leggen van de aangedane elleboog. De aangedane elleboog zal in sommige gevallen wel op de juiste wijze verbonden moeten worden door iemand die enige medische scholing, zoals een EHBO-cursus, genoten heeft.