Take a fresh look at your lifestyle.

Symptomen van een hartaanval bij vrouwen

Een hartaanval bij vrouwen, alarmlijn bellen

Wat zijn de symptomen van een hartaanval?

single reizen online banner

Dit zijn de symptomen van een hartaanval

Op het moment dat je, niet alleen als man maar ook als vrouw, last hebt van één van de volgende symptomen, dan dien je zonder twijfel direct de alarmlijn te bellen om direct medische zorg te krijgen en naar een ziekenhuis te worden gebracht. Er kan dan namelijk sprake zijn van een hartaanval.

 • Onaangename druk, een beklemmend- of vol gevoel, of pijn in het midden van je borstkas. Dit gevoel blijft langer dan een paar minuten aanhouden, of gaat weg p, even later weer terug te keren.
 • Pijn, of een onaangenaam gevoel, in één of allebei je armen, je rug, je nek, je kaak of je maag.
 • Kortademigheid, die al dan niet gepaard gaat met pijn op de borst.

Overige symptomen zoals het uitbreken van koud zweet, misselijkheid of duizeligheid.

Net zoals bij mannen is het meest voorkomende symptoom van de hartaanval bij een vrouw pijn, of een onaangenaam gevoel, op de borst. Maar vrouwen hebben iets vaker dan mannen last van een aantal andere veel voorkomende symptomen, in het bijzonder zullen zij vaker last hebben van:

 • kortademigheid,
 • misselijkheid en/of braken,
 • pijn in de rug of kaak.

Iedereen heeft vast wel eens scènes in een film gezien waarbij een man naar adem hapt, zijn borst vastgrijpt en op de grond valt. In werkelijkheid kan een slachtoffer van een hartaanval echter gemakkelijk een vrouw zijn en de scène zal dan bovendien vaak minder dramatisch ogen.

“Ondanks het feit dat mannen en vrouwen een zekere druk op de borst kunnen ervaren die aanvoelt alsof er een olifant op is gaan zitten, kunnen vrouwen een hartaanval doormaken zonder een dergelijke druk op de borst”, zegt Nieca Goldberg, medisch directeur van het Joan H. Tisch Center for Women’s Health bij de New York University’s. Langone Medical Center en vrijwilliger bij de Amerikaanse Heart Association. “In plaats van deze druk op de borst kunnen vrouwen last hebben van: kortademigheid, druk of pijn in de lagere delen van de borst of in de bovenbuik, duizeligheid of flauwvallen, druk in de bovenrug of een extreme vermoeidheid.”

Zelfs op net ogenblik dat de tekenen subtiel zijn, kunnen de gevolgen fataal zijn, in het bijzonder wanneer het slachtoffer niet direct de juiste (medische) hulp krijgt. Ook al is een hartaandoening de nummer 1 doodsoorzaak onder vrouwen in de westerse wereld, toch zullen vrouwen de symptomen vaak toeschrijven aan minder levensbedreigende aandoeningen zoals:

 • brandend maagzuur,
 • griep,
 • gewoon een gevolg van het ouder worden.

“Vrouwen doen dit omdat ze bang zijn en omdat ze hun gezin op de eerste plaats zetten”, aldus Goldberg. “Er zijn nog steeds een heleboel vrouwen die enorm schrikken als ze horen dat ook zij een hartaanval kunnen krijgen.”

bewust puur banner

Een hartaanval zal iemand ongeveer iedere 43 seconden treffen. Een hartaanval ontstaat op het moment dat de bloedstroom die zuurstof naar de hartspier moet brengen, ernstig afneemt of als deze volledig af wordt gesneden. Dit komt doordat de bloedvaten die het hart van bloed dienen te voorzien zich langzaam hebben vernauwd als gevolg van een opeenhoping van vet, cholesterol en andere stoffen (dit wordt in de medische wereld ook wel plaque genoemd).

Talloze vrouwen denken dat de tekenen van een hartaanval onmiskenbaar zijn, ze hebben dan ook vaak het beeld van de olifant zittend op de borst in gedachten, maar in werkelijkheid kunnen de symptomen veel subtieler, en soms zelfs verwarrend, zijn. Je kunt je bijvoorbeeld zo kortademig voelen, “alsof je net een marathon hebt gelopen, terwijl je in werkelijkheid geen stap hebt gezet”, zegt Goldberg. Een hartaanval bij vrouwen komt bijna net zo vaak voor als hartaanvallen bij mannen.

Bepaalde vrouwen die een hartinfarct doormaken, beschrijven een zekere druk in de bovenrug die aanvoelt als beklemmend of als een touw dat strak om hen heen wordt gebonden, vertelde Goldberg. Duizeligheid, of zelfs flauwvallen, zijn andere symptomen waar je opdient te letten. “Een heleboel vrouwen die ik te zien krijg, nemen een aspirine op het ogenblik dat ze denken dat ze een hartaanval doormaken, maar zullen er niet over peinzen om de alarmlijn te bellen,” zei Goldberg. “Toch is het zo dat wanneer ze er wel denken om een aspirine te nemen voor hun vermeende hartaanval, ze eigenlijk ook direct de alarmlijn moeten bellen om de hulpdiensten in te schakelen.”

Zorg goed voor jezelf

Hart- en vaatziekten kun je voorkomen. Hieronder hebben we de beste tips van Goldberg voor je op een rijtje gezet zodat je er direct mee aan de slag kunt gaan en je kansen op deze aandoeningen tenminste kunt verkleinen:

 • Maak een afspraak met je huisarts om je persoonlijke risico op de ontwikkeling van hartaandoeningen te achterhalen.
 • Stop met roken. Wist je dat je al één jaar nadat je bent gestopt met roken, je risico op coronaire hartziekten met maar liefst 50 procent hebt weten te verminderen?
 • Begin met een bewegingsprogramma. Gewoon 30 minuten op een dag stevig gaan wandelen, kan het risico op een hartaanval en een beroerte al enorm af laten nemen.
 • Pas, wanneer dat nodig is, de eetgewoontes van je gezin aan. Ga op zoek naar gezonde kookmethoden en leer om ongezonde voedingsgewoontes te vervangen, ontdek gezonde snackideeën en betere manieren om jezelf een oppepper te geven. Gebruik bij gevogelte bijvoorbeeld alleen het magerdere lichte vlees (de borst), in plaats van het vettere donkere vlees (zoals de poten en de dijen) en zorg ervoor dat je de huid verwijdert.
 • En voor diegenen die nog verder willen gaan. Verdiep je eens in veganistisch eten. Geen dierlijk vet en veel minder cholesterol.

Creatieve manieren om lang te leven met een hartafwijking of hartziekte

Er zijn diverse manieren om toch nog van het leven te genieten met een hartziekte of hartafwijking.
Lees een eerder artikel hierover
Het geheim van gezond eten zit hem met name in de omega 3-6-9 vetzuren. Onverzadigde enkelvoudige en meervoudige onverzadigde vetzuren zijn volgens de deskundigen veel beter voor je gezondheid.

naturaplaza superfoods banner