Take a fresh look at your lifestyle.

3 behandelwijzen en genezen van een ​​verkoudheid

Op het moment dat je verkouden bent, dan voel je je waarschijnlijk flink beroert. Gelukkig kun je de klachten verlichten door de symptomen aan te pakken, of je nu wordt geteisterd door verstopte neus, een vervelende hoest, pijn in je lichaam of één van de andere symptomen waar verkoudheid vaak mee gepaard gaat. Aan de hand van de informatie die we je in dit artikel geven, kun je een stuk eenvoudiger bepalen welke behandeling je bij verkoudheid het beste kunt inzetten. Uiteraard geldt altijd dat je je arts moet raadplegen als je niet zeker weet wat de oorzaak van de klachten is, of op welke wijze je de klachten het beste aan kunt pakken.

single reizen online banner

Zelfzorgmedicatie en verkoudheid

Helaas moeten we direct al beginnen met minder goed nieuws: je kunt namelijk een verkoudheid niet genezen. Een verkoudheid wordt immers veroorzaakt door een virus en het enige dat je kunt doen is uitzieken en de symptomen bestrijden. Wanneer je dit gegeven in je achterhoofd houdt, dan kun je de symptomen wellicht gaan behandelen met één van de talloze medicijnen die zonder doktersvoorschrift te koop zijn.

  • Antihistaminica helpen bijvoorbeeld bij de verlichting van jeukende, waterige ogen, een loopneus en een rauwe keel.
  • Verder zou je voor zogenaamde decongestiva kunnen kiezen als je klachten als holteontstekingen, hoofdpijn en een verstopte neus aan wilt pakken.
  • Indien je last van een hoest hebt die je ’s nachts wakker houdt, dan zou je kunnen besluiten om een hoestsiroop te gebruiken. Bij voorkeur neem je geen hoeststroop overdag omdat de hoestprikkel ervoor zorgt dat je holtes en luchtwegen niet verstopt gaan zitten en er eventuele infecties ontstaan.

Natuurlijke remedies om verkoudheid te behandelen

Een heleboel mensen hebben vast wel eens gehoord dat je kippensoep zou moeten eten als je last hebt van verkoudheid. Maar is het ook werkelijk waar dat een bord kippensoep, natuurlijk zoals je oma die maakte, je op magische wijze van het verkoudheidsprobleem af kan helpen? Ondanks dat een heleboel ouderwetse behandelingen en huismiddeltjes in de categorie bakerpraatjes zullen vallen, is er uit onderzoek naar voren gekomen dat de befaamde kippensoep echt kan helpen als je verkouden bent. Soep, maar ook andere warme vloeistoffen, zullen namelijk helpen om de luchtwegen te openen, verstoppingen in de holtes en luchtwegen te laten slinken en de virussen die zich in je neus bevinden te verwijderen.

Een andere koude remedie waar talloze mensen bij zweren is het innemen van extra vitamine C. Bevindingen over extra vitamine C gebruik wel of niet werkt, zijn tegenstrijdig. Alleen op het ogenblik dat er sprake is van een laag vitamine C gehalte in je lichaam, zal er waarschijnlijk enig resultaat behaald kunnen worden. Wanneer dat echter niet het geval is, zal ook deze remedie niets doen om een ​​verkoudheid te voorkomen, of te genezen. Mensen die in een koude omgeving wonen, maar ook mensen die ook van tijd tot tijd aan lichaamsbeweging doen, zoals lange afstandlopers, hebben over het algemeen een lager vitamine C-level. Door een vitamine C-supplement te gebruiken, kunnen zij ervoor zorgen dat ze geen verkoudheid oplopen.

bewust puur banner

Het is echter heel verleidelijk om jezelf een flinke dosis vitamine C toe te dienen wanneer je een verkoudheid op hebt gelopen, maar hier wordt je helaas niet beter van. In feite heeft het dus geen zin om meer dan 500 milligram vitamine C per dag in te nemen. Het lichaam van een mens kan deze vitamine namelijk niet helemaal opnemen waardoor het overtollige deel weer wordt uitgescheiden via de urine.

Tijd: de enige echte geneeswijze

Ook al willen de meeste fabrikanten je anders doen geloven: de informatie die op de verpakkingen van zogenaamde verkoudheidsremedies staan, bestaat er geen enkel wondermiddel dat deze beloftes waar kan maken. Dit geldt overigens ook voor de ouderwetse huismiddeltjes waar al eeuwenlang een heilzame werking bij verkoudheid aan toe worden geschreven.

Een verkoudheid duurt in de regel tussen de 7 en de 10 dagen en het enige middel dat trefzeker kan worden genoemd is om wat extra rust te nemen en uit te zieken. Een verkoudheid kan er immers voor zorgen dat je je helemaal niet lekker voelt, maar het is doorgaans niet zo ernstig dat het je je dagelijkse bezigheden niet normaal uit zou kunnen voeren. Geneesmiddelen die zonder doktersrecept te koop zijn, zijn alleen zinvol als je de symptomen van een verkoudheid wilt bestrijden of verlichten. Op die manier kun je dus je dagelijkse dingen gewoon blijven doen. Ook zijn er een groot aantal natuurlijke remedies die van invloed zijn op de duur en de ernst van verkoudheid, maar dat neemt niet weg dat de enige echte behandeling in een dergelijk geval is: de tijd haar werk laten doen en gewoon uitzieken.

 

naturaplaza superfoods banner