Take a fresh look at your lifestyle.

De zware deken

De zware deken: wat en voor wie is het?

De zware deken is één van de grootste trends van België. In België wordt de zware deken steeds vaker gebruikt om beter te kunnen slapen. Maar wat is deze deken precies en voor wie is het bedoeld? In dit artikel vertellen wij u meer over de zware deken.

single reizen online banner

 

De zware deken komt oorspronkelijk uit Amerika. Hier werd een aantal jaar geleden de zware deken als eerste verkocht. Nu wordt het echter snel wereldwijd bekend. Voornamelijk in de wereld van de hoog sensitiviteit en andere vormen waarbij individuen gevoeliger zijn voor de buitenwereld. Hierbij kan ook worden gedacht aan bijvoorbeeld een ziektebeeld zoals autisme.

 

De achtergrond van de deken

Om de zware deken goed te begrijpen is het belangrijk dat u ook een stukje achtergrond van de deken meekrijgt. De achtergrond van de zware deken kan worden gevonden in de diepe druk stimulatie. De zware deken is oorspronkelijk bedacht om kinderen en jongvolwassenen met bijvoorbeeld autisme te helpen rustig te worden.

 

De zware deken is gebaseerd op het concept en de gedachtegang van Temple Grandin, een Amerikaanse hoogleraar met autisme. Grandin ontwierp de knuffelmachine om zichzelf te kalmeren bij overprikkeling. Deze machine oefent druk uit op het lichaam, met behulp van gevoerde planken, waardoor het aanvoelt als het krijgen van een stevige knuffel.

 

Deze druk wordt ook wel de diepe druk stimulatie genoemd. Met name overgevoelige en/of autistische kinderen worden op deze manier gekalmeerd. Diepe druk stimulatie zorgt voor een positief en rustgevend effect, waarbij er onder andere melatonine en serotonine vrijkomen.

 

De werking van de zware deken is hetzelfde als die van de knuffelmachine en kan worden gezien als de moderne variant hiervan. Waar de knuffelmachine vooral bedoeld was voor overgevoelige en/of autistische kinderen, is de verzwaringsdeken een product voor iedereen.

 

Wat is een zware deken?

Een zware deken is eigenlijk hetzelfde als een normale deken, alleen weegt de zware deken ongeveer 3 tot 6 keer zwaarder dan een normale deken. De zware deken is gemaakt voor hoog gevoelige personen of personen die moeite hebben met in slaap komen en dieper slapen.
De zware deken draagt bij aan het bestrijden van alle symptomen van slapeloosheid. De drie voornaamste symptomen van slapeloosheid zijn:

 

  • Problemen met inslapen. De tijd dat het in beslag neemt om in slaapt te komen duurt voor deze personen langer dan ze zouden willen. Het is belangrijk om hierbij te vermelden dat dit subjectief is. Hierdoor kan het zijn dat de personen gefrustreerd raken en uiteindelijk een negatieve beleving hebben aan het naar bed gaan ’s avonds.
  • Problemen met goed en diep slapen. Deze personen ervaren problemen met gedurende een lange tijd in een diepe slaap te verkeren. De diepe slaap komt niet snel en ze worden van kleine externe perikelen wakker.
  • Voor de wekker wakker worden. Een ander groot probleem bij slapeloosheid is dat iemand voor de wekker wakker wordt en daarna niet meer door kan slapen. Dit heeft een enorme impact op de kwaliteit van iemands dag en, wanneer het lang doorzet, op iemands leven.

 

Al deze symptomen worden door de zware deken bestreden. Dit is de reden dat dit een fijn hulpmiddel is bij het beter kunnen slapen.

 

Het effect van de zware deken

De zware deken oefent een lichte druk uit op het gehele lichaam. Deze lichte druk imiteert het gevoel van het krijgen van een stevige knuffel. Onder de deken liggen voelt een beetje als het liggen in een cocon. Ook wanneer baby’s onrustig worden, worden ze ingebakerd. Het inbakeren geeft veel rust en ontspanning. De deken tracht hetzelfde gevoel na te bootsen.

bewust puur banner

 

De ontspanning die de zware deken geeft, brengt een aantal voordelen met zich mee. Het doel van de deken is om ervoor te zorgen dat u sneller slaap vat en daarbij ook dieper slaapt. De langere diepe slaap zorgt overdag voor meer energie, minder stress en een hoger concentratievermogen.

 

De zware deken van Slaapt is ontwikkeld om dit principe uit te oefenen. Dit helpt bij het sneller in slaap vallen en de duur van de diepe slaap. Ook voor gevoeligere personen is de verzwaringsdeken dé oplossing voor kalmere nachten.

 

Door gebruik te maken van diepe druk stimulatie, wordt het slapen een stuk eenvoudiger. Deze methode werkt therapeutisch, verlaagt de hartslag en draagt bij aan het vrijkomen van het gelukshormoon (serotonine) en het slaaphormoon (melatonine).

 

De verschillende lagen van de deken brengen een aantal voordelen met zich mee. Zo is de deken, ondanks het gewicht, ventilerend en geeft deze voldoende koeling in de zomer. Het gewicht van de deken wordt bepaald door het aantal korreltjes in de deken. De korreltjes zijn niet giftig, de polyester is milieuvriendelijk en het gebruikte katoen is 100% natuurlijk.

 

Hoe zit de zware deken in elkaar?

Het is een veelvoorkomende vraag, hoe komt het dat de deken zo zwaar is en waar is de deken van gemaakt? Is er een bepaalde stof dat zo zwaar is of is de deken gevuld met lood?!

 

Er is lang nagedacht over het maken van de zware deken van Slaapt. Na langdurig testen is de deken met een constructie van 7 lagen het beste uit de test gekomen. Door deze constructie gaat de zware deken langer mee, is deze minder warm en werkt deze ventilerend. De verzwaringsdeken is ongeveer even warm als een normale deken.

 

De deken bestaat uit 7 lagen. De eerste lagen zijn gemaakt van katoen. De tweede en zesde laag zijn gemaakt van polyester (hierdoor gaat de deken heel lang mee). Hierin (laag 3 en 5) zitten lagen met vakken waar het gewicht in zit.

Het gewicht is er in de vorm van glazen parels. Deze parels worden middenin de deken genaaid zodat het gewicht op zijn plek blijft. Het is van belang dat het gewicht niet naast de persoon valt die eronder ligt. Hierdoor wordt het effect van de deken gemaximaliseerd.

 

De zware deken van Slaapt is voor iedereen die moeite heeft met slapen een aanrader. Het geborgen gevoel dat het geeft draagt bij aan zowel het sneller inslapen als het dieper slapen gedurende de nacht.

naturaplaza superfoods banner