Take a fresh look at your lifestyle.

10 oorzaken waarom jij veel en overmatig boeren moet laten

Een boertje laten doet iedereen wel eens, maar sommige mensen doen het veelvuldig en vaak. Wanneer dit ook voor jou geldt, dan kun je je afvragen waarom dat het gebeurt? Maar ook wat de oorzaak van het probleem is? Of er wel echt sprake is van een probleem? En op welke manier je kunt stoppen met boeren? Een boer laten of een oprisping krijgen, kan een maagprobleem echter wel vaak verlichten. Maar indien het te vaak gebeurt, dan kan het eveneens een teken zijn van een heus gezondheidsprobleem. Indien je veelvuldig boert, dan is het waarschijnlijk de hoogste tijd om je huisarts eens uit te zoeken welke oorzaak hierachter schuilgaat.

single reizen online banner

Waarom je veel en overmatig boeren moet laten?

Wanneer je je eten doorslikt, dan zal dit door een soort buis glijden, die je slokdarm wordt genoemd, en vervolgens in je maag belanden. In je maag zal je lichaam zuur, bacteriën en enzymen in gaan zetten, om het voedsel af te breken in voedingsstoffen die je weer kunt gaan gebruiken als bron van energie.

Wanneer je echter samen met het voedsel ook lucht inslikt, of wanneer je frisdrank of bier (waarin ook koolzuurgas zit) drinkt, dan kan dit gas via je slokdarm weer omhoogkomen: in de vorm van het laten van een boer.

De oorzaak van het veel en overmatig laten van boeren

Het drinken van koolzuurhoudende dranken en het inslikken van lucht zijn de meest voorkomende redenen waarom iemand een boer moet laten. In het gros van de gevallen komt het betreffende gas niet eens in je maag terecht, maar blijft het in plaats daarvan in je slokdarm hangen totdat het weer omhoog wordt gebracht om in de vorm van een boer naar buiten te komen. De kans dat je lucht inslikt, en dus boeren moet laten, wordt groter wanneer je:

bewust puur banner
 • Op kauwgom kauwt,
 • Rookt,
 • Te snel eet,
 • Zuig op hard snoepje,
 • Een kunstgebit draagt dat niet goed past,
 • Voedingsmiddelen eet die veel vet of olie bevatten en die als gevolg daarvan zuurbranden kunnen veroorzaken. Hierdoor kun je immers eveneens gaan boeren.
 • Dranken met cafeïne of alcohol zullen ook de kans op het laten van boeren vergroten.

Wanneer is het veel en overmatig laten van boeren een probleem?

Het is normaal om ongeveer vier keer na een maaltijd een boer te laten. Maar sommige ziektes kunnen ervoor zorgen dat je veel vaker boert dan dat. Hierbij kun je denken aan aandoeningen als:

 • Gastro-oesofageale reflux, zal ervoor zorgen dat, wanneer het zuur uit je maag terugstroomt in je slokdarm en zogenaamd brandend maagzuur veroorzaakt. Wanneer je hier alleen maar zo nu en dan last van hebt, dan kun je dit behandelen met eenvoudige zelfzorggeneesmiddelen. Maar zodra je er veel vaker mee te maken krijgt, dan dien je wellicht je dieet aan te passen of door een arts voorgeschreven medicijnen gaan gebruiken.
 • Indigestie, ook wel dyspepsie genoemd, brengt pijn of een onaangenaam gevoel in je bovenbuik met zich mee. Deze aandoening kan gepaard gaan met het laten van boeren, een opgeblazen gevoel, brandend maagzuur, misselijkheid of zelfs overgeven.
 • Gastritis is een aandoening waarbij er sprake is van een irritatie van de wand van je maag.
 • Helicobacter pylori is een soort bacteriën die een infectie in je maag kan veroorzaken en zelfs tot het ontstaan van maagzweren kunnen leiden.
 • Prikkelbare darm syndroom (PDS) kan eveneens buikkrampen, een opgeblazen gevoel en diarree of obstipatie tot gevolg hebben.

Hoe kun je het veel en overmatig laten van boeren laten stoppen?

Op het moment dat je je zorgen maakt over het aantal boeren of de frequentie waarmee je boeren laat, dan is het goed om dit eens met je huisarts te bespreken. Je huisarts heeft wellicht een aantal handige tips en adviezen waar je mee kunt voorkomen dat dit hinderlijk boeren aan blijft houden. Verder kan de arts onderzoeken uitvoeren om na te gaan of er tekenen zijn die wijzen op een gezondheidsprobleem.

Indien er geen medisch probleem aanwezig is waardoor het veel en overmatig laten van boeren kan worden verklaard, dan kun je één of meerdere van onderstaande tips en adviezen uitproberen:

 • Eet en drink langzamer dan je normaal gesproken doet. Zo zul je namelijk minder snel lucht inslikken.
 • Eet geen gasvormende producten, zoals broccoli, kool, bonen of zuivelproducten. Door de gasvorming in je maag en darmen kunnen ze een trigger zijn voor het veel en overmatig laten van boeren.
 • Vermijd het drinken van frisdrank en bier.
 • Kauw niet op kauwgom,
 • Stop met roken. Je arts zal je een groot aantal redenen op kunnen sommen om dit te doen, maar het afzweren van deze ongezonde gewoonte kan eveneens helpen om het veel en overmatig laten van boeren terug te drinken.
 • Maak een wandeling na het eten. Een beetje lichaamsbeweging kan je spijsvertering helpen en zo het laten van boeren tegengaan.
 • Neem een ​​maagzuurremmer als je veellast hebt van brandend maagzuur of het laten van boeren.
naturaplaza superfoods banner