Take a fresh look at your lifestyle.

10 oorzaken van bloed in de ontlasting, zo kan je dit behandelen!

Op het ogenblik dat je bloed in je ontlasting opmerkt, dan kan dat voor aardig wat ongerustheid zorgen. Ieder jaar zal echter circa 10 procent van de volwassenen hiermee te maken krijgen. De oorzaken van bloed in de ontlasting kunnen echter sterk uiteenlopen. In de regel zal er slechts een geringe hoeveelheid helderrood bloed aan worden getroffen in de ontlasting, wat betekent dat het bloed afkomstig is van uit een lager deel van het spijsverteringskanaal, dus niet ver van de anus. Je dient echter in alle gevallen een arts te raadplegen wanneer er sprake is van bloed in je ontlasting zodat dit kan worden onderzocht. Indien de ontlasting kleverig en zwart of donkerrood gekleurd is, dan is het zelfs zaak dat je direct medische hulp inschakelt. Om je niet onnodig ongerust te maken hebben we hieronder een aantal mogelijke oorzaken van bloed in je ontlasting voor je op een rijtje gezet en van een korte omschrijving voorzien.

single reizen online banner
  1. Aambeien

Aambeien, eveneens aangeduid met de medische term hemorroïden, is een veel voorkomende aandoening die pijn, ongemak en/of jeuk in en rondom je rectum met zich mee kan brengen. In de regel zullen aambeien weer vanzelf verdwijnen na een paar dagen, maar er zijn ook speciale crèmes te koop waar je het ongemak kunt verminderen en het herstel enigszins kunt versnellen. Volgens Dr. Tony Tham, Consultant Gastroenterologist en vice-voorzitter van de British Society of Gastroenterology (BSG) Clinical Services and Standards Committee, zijn aambeien “opgezwollen aderen in het rectum die jeuk en pijn kunnen veroorzaken. In bepaalde gevallen zijn aambeien zichtbaar of voelbaar aan de buitenzijde van het rectum.”

Irritatie van de aambeien is één van de meest voorkomende oorzaken van rectale bloedingen en meer dan de helft van de bevolking zal hier op een zeker moment in hun leven mee te maken krijgen, dus het hebben van aambeien is niet iets om je voor te schamen. Zelfs wanneer je het vermoeden hebt dat de bloedingen het gevolg zijn van aanwezige aambeien, dan zal het toch de moeite waard zijn om je huisarts een bezoekje te brengen zodat deze een onderzoek uit kan voeren en zo de precieze oorzaak kan achterhalen.

  1. Anale kloofjes

Iedereen die eens te maken heeft gehad met anale kloofjes, ook wel een anale fissuur geheten, kan bevestigen dat dit een pijnlijke aangelegenheid kan zijn. Vaak zijn anaal kloofjes een gevolg van obstipatie en een overbelasting van de anus. Gelukkig kunnen anaal kloofjes eenvoudig worden gediagnosticeerd omdat ze met het blote oog goed zichtbaar zijn tijdens de uitvoering van een lichamelijk onderzoek. Ongeveer 1 op de 10 mensen zal in de loop van zijn, of haar, leven last krijgen van anale kloofjes, maar bepaalde mensen zullen welextra gevoelig zijn voor het ontstaan van deze scheurtjes rondom de anus vanwege het feit dat hun anale spieren ongewoon strak zijn. Dr. Tham zegt hierover: “Een anaal kloofje is een scheurtje in de wand van de anus, dus van de opening waar de ontlasting door naar buiten komt, de spier die zich om de anus heeft bevindt en deze gesloten dient te houden, de anale sluitspier geheten, zal extra aan worden gespannen wanneer de anus letsel op heeft gelopen door het ontstaan van anale kloofjes. ”

Anale kloofjes zullen in de regel vanzelf weer verdwijnen, maar een vezelrijk dieet en het voorkomen dat je uitgedroogd raakt, zal zeker helpen om het scheurtje sneller te laten genezen en het ongemak dat deze aandoening met zich meebrengt te laten verdwijnen. Vrij verkrijgbare pijnstillers kunnen eveneens helpen om de pijn onder controle te houden gedurende het genezingsproces.

  1. Diverticulitis

Diverticulitis wil zeggen dat er een divertikel aanwezig is, dit is een buidelachtige structuur die zich kan hebben gevormd op zwakke plekken in de spierwand van de dikke darm, op plaatsen waar de bloedvaten de wand passeren.” Bloedverlies uit een divertikel kan ontstaan op het moment dat een klein bloedvat, dat zich in het divertikel bevindt, openbarst en gaat bloeden in de dikke darm “, aldus Dr. Tham.

Diverticulitis, de medische term die wordt gebruikt om de ontsteking van deze divertikels aan te duiden, kan een ernstige pijn veroorzaken, maar ook veranderingen in de stoelgang en zelfs koorts tot gevolg hebben. Ondanks dat deze aandoening in de meeste gevallen pijnloos is, kan je toch last krijgen van ontlasting waarin een heleboel bloed lijkt te zitten, en wat dus ook als zorgwekkend en beangstigend kan worden ervaren.

De divertikels zullen permanent aanwezig blijven, maar door een vezelrijk dieet te gaan volgen en goed gehydrateerd te blijven, zul je in staat zijn om de symptomen prima onder controle te houden.

  1. Maagzweer

Het is een mythe dat maagzweren het gevolg zijn van blootstelling aan stress. In de praktijk wordt tot 90 procent van alle gevallen van een maagzweer dan ook veroorzaakt door een bacteriële infectie (Helicobacter pylori), en het overige deel is het gevolg van het gebruik van bepaalde geneesmiddelen, zoals steroïden of NSAID’s. Stress kan de symptomen van een maagzweer uiteraard wel erger maken, in het bijzonder wanneer deze ervoor zorgt dat je je eetpatroon en levensstijl gaat veranderen (bijvoorbeeld door meer cafeïne- en alcoholhoudende dranken te drinken en/of meer te gaan roken).

“Een maagzweer is een zweer die zich kan hebben gevormd op de wand van je maag of de wand van de twaalfvingerige darm (dit is het eerste deel van de dunne darm). Bloedingen afkomstig van deze zweren kan voor de productie van een zwarte, teerachtige ontlasting zorgen omdat het maagzuur het bloed donkerrood (bijna zwart) zal kleuren.”

Een van de beste dingen die je kunt doen om de kans op het ontstaan van een maagzweer te verkleinen, is door direct te stoppen met roken. Roken is uiteraard in verband te brengen met een groot aantal gezondheidsproblemen en kan dan ook zeker van invloed zijn op de manier waarop je lichaam de maagzuurspiegels onder controle houdt. Wanneer je niet zelf in staat bent om te stoppen met roken, is het zeker verstandig om op zoek te gaan naar hulp hierbij, bijvoorbeeld door je huisarts om raad te vragen.

  1. Gastro-enteritis

20 procent van de bevolking zal ieder jaar last van gastro-enteritis (een ontsteking van het maagdarmkanaal dat in de volksmond ook wel aan wordt geduid als buikgriep). Vaak gaat gastro-enteritis gepaard met symptomen die lijken op een ‘klassieke buikpijn’. Je ontlasting kan erg dun worden en zelfs slijm en bloedsporen bevatten. “Gastro-enteritis is een infectie van de darmen en kan door een virus, bacterie of voedselvergiftiging zijn veroorzaakt. Het meest belangrijke symptoom van gastro-enteritis is diarree, eventueel samen met braken, buikpijn, diarree, uitdrogingsverschijnselen en bloed in de ontlasting. Andere symptomen kunnen zijn: een verhoogde lichaamstemperatuur, hoofdpijn en pijnlijke armen en benen. ”

bewust puur banner

Indien je merkt dat je vaak naar het toilet moet, dan kan de huid rond de anus soms kleine scheurtjes gaan vertonen door het veelvuldig afvegen van je billen na het hebben van ontlasting. Dit wil dus zeggen dat het bloed dat te zien zal zijn niet echt in je ontlasting zit of uit uw spijsverteringskanaal komt, maar dat dit enkel een onaangenaam bijeffect is van de klachten waar je reeds mee te maken hebt.

  1. Inflammatoire darmaandoening

Inflammatoire darmaandoening is, in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, niet hetzelfde als het prikkelbare darm syndroom (PDS), en komt bovendien veel minder vaak voor. Er wordt aangenomen dat circa 300.000 mensen lijden aan de ziekte van Crohn of aan colitis ulcerosa, dit zijn de twee meest belangrijke vormen van inflammatoire darmaandoening.

“Inflammatoire darmaandoening is de benaming voor een chronische aandoening waarbij een gedeelte van de darm ontstoken is geraakt. Er zijn twee hoofdtypes van inflammatoire darmaandoening bekend:

  • colitis ulcerosa: een aandoening die de dikke darm aantast,
  • de ziekte van Crohn die ieder deel van de darm kan aandoen, dus ook de dikke darm.

Beide aandoeningen leiden vaak tot het ontstaan van diarree, pijnklachten, vermoeidheid, verlies van lichaamsgewicht, de aanwezigheid van bloed in de ontlasting meestal zodra de dikke darm door de aandoening aan wordt gedaan.”

Ondanks dat er tot op de dag van vandaag nog geen genezing mogelijk is voor de aandoening, kan deze onder controle worden gehouden door middel van het gebruik van medicatie en in bepaalde gevallen door de uitvoering van een operatieve ingreep.

  1. Dikke darmkanker

Kanker komt vaak het eerst aan het licht wanneer bij iemand specifieke symptomen laat zien, zoals de aanwezigheid van bloed in de ontlasting, maar de kans dat kanker de oorzaak is, is gelukkig in de praktijk zeer gering. Dikke darmkanker, ook wel kortweg darmkanker genoemd, is een veelvoorkomende vorm van kanker in ons land en meer dan 90 procent van alle gevallen wordt gediagnosticeerd bij mensen die ouder zijn dan 50 jaar.

“Dikke darmkanker is een vorm van kanker die uitgaat van de dikke darm of het rectum. Dikke darmkanker kan in het begin echter geen symptomen of klachten geven. Op het moment dat dit wel het geval is, dan kan er sprake zijn van buikpijn, een verandering in stoelgang, bijvoorbeeld het hebben van diarree of juist obstipatie, de aanwezigheid van bloed in de ontlasting en vermoeidheidsklachten.”

Ervan uitgaande dat kanker onnodige angst en stress met zich mee zal brengen, moet je niet op eigen houtje conclusies gaan trekken nog voordat je een arts over je klachten hebt gesproken en deze alles nauwkeurig heeft onderzocht.

  1. Stralingsschade

De bijwerkingen van radiotherapie zijn meestal al na een paar dagen te merken en kunnen tot twee weken na het beëindigen van de behandeling aan blijven houden. “De medische term voor deze aandoening is stralingsproctopathie of proctitis. Het betreft immers schade die is ontstaan aan het rectum als gevolg van het ondergaan van radiotherapie om kanker aan de baarmoeder, eierstokken, prostaat of rectum te behandelen. Symptomen zijn in dit geval het waarnemen van helderrood bloed in de ontlasting en/of een aandrang om naar het toilet te gaan.”

Het is niet waarschijnlijk dat de bijwerkingen lang aan blijven houden, maar desondanks ze zullen allemaal met je worden besproken voordat de behandeling van start gaat. Voor meer informatie over wat radiotherapie inhoudt, wat de bijwerkingen ervan kunnen zijn en op welke manier je je hier het best op voor kunt bereiden, kun je je behandelde arts raadplegen.

  1. Seksueel overdraagbare aandoening

Indien je een seksueel overdraagbare aandoening (SOA) op hebt gelopen doordat je anale seks hebt gehad, dan kan dit bloed in de ontlasting tot gevolg hebben. Je kunt hierbij denken aan seksueel overdraagbare aandoeningen als chlamydia en gonorroe. Wanneer je het vermoeden hebt dat je een seksueel overdraagbare aandoening op hebt gelopen, ongeacht of dit door middel van anale seks is gebeurd, dan dien je contact op te nemen met je huisarts om dit grondig te laten onderzoeken en behandelen. Bovendien dien je de persoon (of personen) met wie je seks hebt gehad in te lichten zodat ook zij zich kunnen laten testen op de betreffende SOA.

  1. Darmpoliepen

Een darmpoliep is een zwelling van het slijmvlies van de darm. De meeste poliepen zijn gelukkig goedaardig, maar in een aantal gevallen zullen ze na enige tijd veranderen en kwaadaardig worden. Deze darmpoliepen kunnen gaan bloeden waardoor er bloed in de ontlasting terecht zal komen. Vandaag de dag is door vrij eenvoudig onderzoek vast te stellen of er darmpoliepen aanwezig zijn en wanneer dat het geval is kunnen deze doorgaans direct weg worden genomen.

naturaplaza superfoods banner