Take a fresh look at your lifestyle.

Huisremedies voor kiespijn

In je hoofd lijkt wel een hamer voortdurend te bonken, je tandvlees klopt en je mond is zowel pijnlijk als gevoelig. In dat geval is het meestal zodat je te kampen hebt met kiespijn. Je dient dan ook zo snel mogelijk een tandarts te raadplegen en totdat je bij hem, of gaar, in de stoel plaats kunt nemen, kun je je toevlucht zoeken tot de volgende huismiddeltjes om op korte termijn enige verlichting van je klachten te kunnen krijgen.

single reizen online banner

Je mond spoelen met zoutwater

Tot het moment dat je terecht kunt bij een tandarts, is een van de beste dingen die je kunt doen om de pijn wat te verzachten, warm, zout water in je mond rond laten gaan. Een goede mengverhouding voor een dergelijke zoutoplossing is een halve theelepel keukenzout op 8 240 milliliter water. Spuug de zoutoplossing overigens na elke mondspoeling weer uit, en slik deze dus niet door. Je kunt daarnaast ook zachtjes rondom de pijnlijke tand of kies flossen om restjes voedsel weg te halen die misschien vast zijn komen te zitten.

Vrij verkrijgbare pijnstillers gebruiken

Tandartsen raden aan om paracetamol te kiezen voor kinderen, terwijl voor een volwassene vrij verkrijgbare zelfzorgmedicijnen gekozen kunnen worden, zoals ibuprofen. Indien je aspirine wilt gebruiken, dan dien je deze door te slikken, en dus niet op de aangedane tand, kies of tandvlees aan te brengen. Op deze manier zal dit huismiddeltje niet werken en kan het bovendien schade veroorzaken in je mond.

Een koud kompres aanbrengen

Op het moment dat je gezicht op is gezwollen, dan kun je een houd kompres op je wang leggen. Dit kan helpen om de pijn wat te verzachten, in het bijzonder wanneer je een ontstoken of loszittende, tand of kies hebt. Zwelling kan eveneens een teken zijn van een abces dat zich in je mond heeft gevormd, dit is een met pus gevuld zakje dat zich diep in de holte bevindt waar ook de wortels van je tand of kies zijn gelegen. Dit kan een ernstige infectie in je kaak en andere tanden veroorzaken. Symptomen hiervan zijn koorts en roodheid van het tandvlees.

bewust puur banner

Pijnverlichtende gels en vloeistoffen aanbrengen

Er zijn speciale pijnverlichtende gels en vloeistoffen in de handel verkrijgbaar die je direct aan dient te brengen op de pijnlijke tand of kies en op het omliggende tandvlees. Deze middelen bevatten benzocaïne, waardoor je mond gedurende een bepaalde tijd verdoofd zal zijn. Je moet er echter wel voorzichtig met deze producten omspringen en alleen gedurende een korte periode gebruiken.

IJs in je hand houden

Houd een beetje ijs in je hand, aan dezelfde kant van het lichaam als waar je pijnlijke tand of kies zich bevindt. Het ijs wrijf je vervolgens tussen je duim en wijsvinger voor de duur van 7 minuten, of totdat dit deel van je lichaam gevoelloos wordt. Waarom deze remedie werkt? Onderzoekers denken dat het ijs ervoor zorgt dat de pijnsignalen die naar je hersenen worden gestuurd (tijdelijk) zullen worden gestopt.

Kruidnagelolie aanbrengen op de aangedane tand of kies

Kruidnagelolie is een natuurlijke remedie die de pijn zal verdrijven. Je dient de olie direct op het pijnlijke gebied in je mond aan te brengen, of een watje erin te weken en dit tegen de aangedane tand of kies en het omliggende tandvlees te deppen. Kruidnagelolie kan even effectief zijn als benzocaine, het verdovende ingrediënt in vrij verkrijgbare pijnstillende gels en vloeistoffen die eveneens vaak worden gebruikt om tand- en kiespijn mee te verlichten.

Op een teentje knoflook kauwen

Op het ogenblik dat je een knoflookteentje uitperst of gaat pletten, dan zal er de stof allicine vrijkomen, dit is een olieachtige vloeistof die bekend staat als een natuurlijke bestrijder van ziektekiemen. Of dit huismiddeltje de pijn zal verlichten, is niet helemaal duidelijk, maar uiteraard kun je het altijd proberen. Je kunt dit bijvoorbeeld doen door op een teentje knoflook te kauwen of kleine stukjes knoflook op je tand te leggen. Deze methode is volkomen veilig, maar niet bevorderlijk zijn voor het behouden van een frisse adem.

Kiespijnplant gebruiken

Met een dergelijke naam lijkt deze waarschijnlijk een goede gok om je symptomen van tand- of kiespijn mee te verzachten. Diverse soorten van deze plant groeien over heel de wereld en de olie wordt gebruikt als ingrediënt in talloze producten. Tot op de dag is het echter nog niet duidelijk of deze plant ook daadwerkelijk in staat is om tand- en kiespijn te verzachten. Een van de planten die als kiespijnplant aan wordt geduid is de Acmella loeracea, een eenjarige plant die oorspronkelijk uit de tropische gebieden van Brazilië komt. De zijtakken lopen uit in samengestelde bloemkopjes met gele bloemetjes. De bladeren zijn ovaal van vorm en hebben een getande rand. De bloeitijd van deze plant loopt van juni tot oktober. In Peru wordt de plant al honderden jaren gebruikt om kiespijn mee te genezen. De bladeren staan eveneens bekend als Champagneblad.

naturaplaza superfoods banner