Take a fresh look at your lifestyle.

Pijn door gasvorming snel verlichten

Gasvorming
Pijn door gasvorming

Indien je pijn hebt door darmgas dat niet kan ontsnappen, dan kan het zijn dat je teveel gasproducerende voedingsmiddelen te kort na elkaar hebt gegeten.

single reizen online banner

Weten wat de pijn als gevolg van te veel darmgas veroorzaakte, zal niet direct je klachten verlichten. Maar toch wil je doorgaans zo snel mogelijk verlichting vinden.

Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om je onaangename gevoel te verminderen, dat is ontstaan door darmgassen die niet weg kunnen, en gewoon door te gaan met de dingen van alledag.

Wanneer je zo nu en dan last hebt van gasvorming in de darmen, dan kunnen deze tips je helpen om de druk die dit met zich meebrengt te verlichten. Je dient er echter wel rekening mee te houden dat iets wat wellicht lijkt op pijn door de ophoping van darmgassen, niet altijd zo is.

Indien de pijn zo ernstig en constant aanwezig is, of wanneer deze gepaard gaat met symptomen van infectie, koorts of rectaal bloedverlies, dan dien je direct een arts te raadplegen.

Houd winden niet in

Indien je er zeker van bent dat je klachten absoluut in verband kunnen worden gebracht met opgehoopt darmgas, dan is het zeker nu niet het juiste moment om je druk te maken over enig gevoel van schaamte.

Je gaat dan beter zo snel mogelijk naar een plaats waar je je discreet terug kunt trekken, of beter nog zoek je een toilet op, om gewoon de natuur haar gang te laten gaan en het darmgas te laten vliegen.

Hoe minder gas er immers in je spijsverteringskanaal zit, hoe minder waarschijnlijk het zal zijn dat je te maken zult krijgen met pijnklachten.

Ontlast je indien mogelijk

Wanneer je in staat bent om jezelf te ontlasten, dan is dat de perfecte oplossing van het probleem. Beter wacht je dus niet tot je in je thuis op je eigen toilet zit, maar zoek je er één in je directe omgeving.

Nu je dit weet, hoef je alleen nog maar op de hoogte te worden gebracht van de twee manieren waarop je je stoelgang op gang kunt helpen:

  1. Je zult de spierbewegingen van je dikke darm dienen te versnellen, wat opzijn beurt zal helpen om het darmgas de kans te geven je spijsverteringssysteem te verlaten.
  2. Het produceren van ontlasting zal ervoor zorgen dat de endeldarm van alle opgeslagen ontlasting wordt ontdaan en zo de doorgang weer vrij kan worden gemaakt voor de ingesloten darmgassen.

Drink kleine slokjes hete gasafdrijvende thee

Pepermunt-, gember- en anijsthee hebben allemaal naam gemaakt als gasreducerende middelen. Je dient echter het gebruik van anijs te vermijden wanneer je last hebt van chronische diarree, omdat het een mild laxerend effect lijkt te hebben.

Dit geldt ook voor situaties waarin je denkt dat obstipatie een zekere bijdrage kan leveren aan je de pijnklachten die je ervaart door gasvorming in de darmen. Je doet er verstandig aan om de eerder genoemde theesoorten altijd in huis te hebben zodat je ze kunt gebruiken als dat nodig is.

Kauwen op venkelzaadjes

Venkelzaadjes hebben ook een reputatie opgebouwd als het gaat om het verminderen van darmgassen. Een veilige hoeveelheid om te gebruiken is circa één theelepel per keer. Op deze hoeveelheid zaadjes kun je enige tijd kauwen en vervolgens beoordelen of dit enig nut heeft gehad en je klachten af zijn genomen.

Je moet overigens wel goed beseffen dat er uiteenlopende informatie voor handen is ten aanzien van de veiligheid van het gebruik van extra venkel tijdens een zwangerschap of wanneer er borstvoeding wordt gegeven.

Wanneer dat op jou van toepassing is, dan is het beter om het zekere voor het onzekere te nemen en een alternatief te zoeken om je klachten te verlichtingen.

bewust puur banner

Verwarm je buik

Behalve het feit dat het psychologisch erg rustgevend is, zal het verwarmen van je buik ook helpen om de spieren in je darmen te ontspannen en de pijnklachten te verminderen. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld een warme kruik, een warmte kussen of, als je dat thuis één hebt, een warm bad proberen.

Wanneer je een warmte kussen of een warme kruik gebruikt, dan dien je wel altijd je huid te beschermen met een laagje kleding zodat je niet verbrand. Indien je gevoelig bent voor terugkerende aanvallen van pijn door ophopend darmgas, dan is het wellicht verstandig om ervoor te zorgen dat je ook een warmte kussen op je werkplek bij de hand hebt.

Doe aan lichaamsbeweging

Rustige lichaamsbeweging kan helpen om de pijn door opgehoopt darmgas te verminderen. Lopen zal in de regel de meest gemakkelijke optie zijn, omdat je dit praktisch altijd en overal kunt doen.

Lopen helpt bovendien om de spieren in je buik te ontspannen, met als effect dat je het opgehoopte darmgas helpt om uit je lichaam te ontsnappen. Yoga is een andere goede optie als je daar de ruimte en de privacy voor hebt.

Verschillende yogahoudingen zijn immers in verband gebracht met de vermindering van de doorvoer van darmgassen.

Haal een paar keer diep adem

Een diepe ademhaling vanuit je middenrif kan helpen om de pijn te verzachten, maar alleen als dit iets is dat je geregeld doet. Omdat dit soort ademhaling zo effectief is voor de vermindering van stress, is het zeker de moeite waard om de tijd te nemen om je deze eigen te maken.

Je kunt deze ademhalingstechniek vervolgens namelijk aanwenden als er zich in de toekomstig pijnaanvallen door opgehoopt darmgas zich aandienen.

Ga naar de apotheek of drogist

Sommige mensen, maar helaas geldt dit niet voor iedereen, merken dat ze verlichting krijgen bij opgehoopte darmgassen door het gebruik van vrij verkrijgbare geneesmiddelen, zoals simethicone en actieve kool. Van deze twee middelen kan simethicon worden gezien als de beste optie.

Geactiveerde kool kan namelijk ongewenste maag- en darmklachten, zoals obstipatie, diarree, misselijkheid of braken met zich meebrengen.

Indien je van plan bent om actieve kool te gaan gebruiken, dan moet je er rekening mee houden dat je ontlasting zwart zal kleuren. Dit is echter heel normaal en dus niets om je zorgen over te maken.

Net zoals bij andere vrij verkrijgbare geneesmiddelen die je van tevoren je huisarts om advies te vragen. Vrouwen die zwanger zijn of die borstvoeding geven, dienen dit soort middelen echter op voorhand niet te gebruiken.

Slotopmerking

Opgehoopt darmgas dat niet kan ontsnappen, zal voor een onaangename pijn zorgen en zelfs een gênant probleem zijn voor bepaalde mensen.

Wanneer je echter opzoek gaat naar verlichting is het zinvol om eerst na te gaan wat de oorzaak zou kunnen zijn, pas dan zul je immers in staat zijn om toekomstige episodes te voorkomen.

Indien je last hebt van ernstige- of constante pijnklachten als gevolg van de opgehoopte darmgassen, dan is dit zeker een reden om in overleg te gaan met je huisarts.

naturaplaza superfoods banner