Take a fresh look at your lifestyle.

Lintwormen bij de mens

Een lintworm is een platte, gesegmenteerde worm die in de ingewanden van bepaalde dieren leeft. De dieren, die als gastheer dienst kunnen doen voor de lintwormen, kunnen besmet raken met deze parasieten tijdens het grazen in de wei of door het drinken van besmet water.

single reizen online banner

Bij de mens is de meest belangrijke oorzaak voor een lintworminfectie het eten van niet voldoende verhit vlees dat afkomstig is van een besmet dier. Ondanks het feit dat lintwormen bij de mens doorgaans weinig symptomen met zich mee zullen brengen en een infectie bovendien gemakkelijk kan worden behandeld, kunnen ze soms toch ernstige, levensbedreigende complicaties tot gevolg hebben. Om die reden is het van essentieel belang om de symptomen te leren herkennen en te weten op welke wijze je jezelf en je dierbaren kunt beschermen tegen een dergelijke parasitaire infectie en alle gevolgen van dien.

Oorzaken van een besmetting met een lintworm

Van zes soorten lintwormen is bekend dat ze in staat zijn om mensen te infecteren. Ze worden in de meeste gevallen geïdentificeerd door te kijken naar de dieren waar ze vandaan komen, bijvoorbeeld Taenia saginata kan aan worden getroffen in rundvlees, Taenia solium in varkensvlees en Diphyllobothrium latum in vis.

Lintwormen hebben een levenscyclus die bestaat uit drie stadia:

  1. het eitje,
  2. een onvolgroeid stadium dat ook de larve wordt genoemd,
  3. een volwassen stadium waarbij de lintworm eieren gaat produceren.

Omdat de larven van de lintworm in de spieren van hun gastheren terecht kunnen komen, kan een infectie ontstaan op het moment dat je rauw, of niet voldoende verhit, vlees eet dat afkomstig is van een besmet dier.

Verder is het mogelijk om varkenslintwormen binnen te krijgen via voedsel dat is bereid door een persoon die daar al eerder besmet mee is geraakt. Vanwege het feit dat de eitjes van de lintworm door kunnen worden gegeven via de ontlasting kan een met lintworm besmet persoon, die niet goed zijn, of haar, handen heeft gewassen na het afvegen van zijn, of haar, billen en vervolgens eten is gaan bereiden, het betreffende voedsel besmetten.

Symptomen van een besmetting met een lintworm

In sommige gevallen kan een besmetting met een lintworm de volgende symptomen met zich meebrengen

Vaak zullen lintwormen die een infectie hebben veroorzaakt echter geen symptomen tot gevolg hebben. Het enige teken van een lintworminfectie kan zijn de segmenten van de wormen, wellicht nog bewegend, aangetroffen kunnen worden in de ontlasting van een besmette persoon.

bewust puur banner

In zeldzame gevallen kunnen lintwormen echter ook leiden tot ernstige complicaties, zoals het blokkeren van de darmen of van de kleinere kanalen in het spijsverteringstelsel (bijvoorbeeld de galwegen of de kanalen die afkomstig zijn van de alvleesklier).

Indien de larven van de varkenslintworm uit de darm komen, dan kunnen ze zich gaan verplaatsen naar andere delen van het lichaam en bijvoorbeeld schade aanrichten aan de lever, de ogen, het hart en de hersenen. Dergelijke infecties kunnen leiden tot een levensbedreigende situatie en zijn dan ook absoluut te beschouwen als een medisch noodgeval.

Behandelen van een besmetting met een lintworm

Op het ogenblik dat je het vermoeden hebt dat je besmet bent geraakt met een lintworm, dan is het verstandig om je huisarts hierover te raadplegen. Je moet er dan echter wel rekening mee houden dat het diagnosticeren van een lintworminfectie een ontlastingsmonster vereist om het soort worm te kunnen identificeren.

Indien er geen wormen aan worden getroffen in de ontlasting, dan kan de arts ook een bloedonderzoek uit laten voeren om na te gaan of er antilichamen in aanwezig zijn die aangemaakt zijn een lintworminfectie te kunnen bestrijden. Voor ernstige gevallen van een lintworminfectie kan de arts bovendien beeldvormende onderzoeken gebruiken zoals een computertomografie (CT) of Magnetic Resonance Imaging (MRI) om te checken of er sprake is van enige schade buiten het spijsverteringskanaal.

De soort en de duur van de behandeling zullen afhangen van het soort lintworm waar je mee besmet bent geraakt. Lintwormen worden echter vaak behandeld met behulp van een oraal (dus via de mond ingenomen) medicijn. Het meest gebruikte middel voor de behandeling van een infectie met lintworm is praziquantel (met als werkzame stof biltricide).

Dit soort geneesmiddelen zullen de lintwormen verlammen, die vervolgens de darmen los zullen laten, op worden genomen door je ontlasting en zo via je poep je lichaam verlaten. Op het moment dat er sprake is van grote lintwormen, dan kan het zijn dat je last krijgt van buikkrampen wanneer de parasieten uit je lichaam worden afgevoerd. Na de behandeling zal je arts opnieuw monsters van je ontlasting (laten) controleren op de aanwezigheid van eventuele achtergebleven exemplaren. Dit zal meestal gebeuren na één en drie maanden na het voltooien van de behandeling. Wanneer lintwormen zich niet verder hebben verspreid dan de darmen, dan zullen ze bij meer dan 95 procent van de mensen die de juiste behandeling hebben ondergaan, zijn verdwenen. Meer ernstige complicaties van lintworminfectie worden overigens ook eveneens behandeld met behulp van medicatie. In dit soort gevallen kan er echter worden gekozen voor een meer agressief middel of voor een meer langdurige behandeling om de parasieten te elimineren.

Voorkomen van een besmetting met een lintworm

Vandaag de dag zijn lintwormen geen gemeengoed meer in ons land, en ook niet in veel andere westerse landen. Dit heeft alles te maken met wetten die betrekking hebben op de voedingspraktijken en de inspectie van de dieren die de mens gebruikt als voedsel. Indien je toch bang bent om besmet te raken met een lintworm, dan kun je het risico verder terugdringen door je handen, zowel voor als na een toiletbezoek grondig te wassen met water en zeep (voor de duur van minimaal 20 seconden) en daarnaast door de volgende tips ten aanzien van de voedselveiligheid in acht te nemen:

  • Vermijd het eten van rauwe vis en rauwe vlees.
  • Verwarm vlees altijd op de juiste manier en zorg ervoor dat de temperatuur van een groot stuk vlees ten minste 60 graden Celsius bedraagt en die van gehakt of gevogelte ten minste tot ten minste 70 graden Celsius is. Laat het vlees vervolgens drie minuten rusten voordat je het aan gaat snijden of gaat eten; als gevolg van de hitte zal het proces namelijk doorgaan dat ervoor zorgt dat eventueel aanwezige ziekteverwekkers worden gedood.
  • Het invriezen van vlees vanaf een temperstuur van -20 graden Celsius voor de duur van minimaal 24 uur zal eveneens ervoor zorgen dat de eitjes van de lintworm niet overleven.
  • Op momenten dat je je minder ontwikkelde landen bevindt, dan dien je ook eerst groenten en fruit goed te verwarmen in eerder goed doorgekookt, of chemisch behandeld, water voordat je het gaat eten.
  • Was altijd je handen met zeep en warm water (voor de duur van minimaal 20 seconden) voordat je voedsel gaat bereiden of eten.
naturaplaza superfoods banner