Take a fresh look at your lifestyle.

Heb je een stijve nek? Probeer dan deze simpele remedies

Vandaag de dag zitten steeds meer mensen voor een groot deel van de dag naar een computerscherm of op hun smartphones te staren. Het is dan ook niet vreemd dat de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention informatie vrijgeven die laat zien dat bijna 20 procent van de bevolking in de afgelopen drie maanden zo nu en dan (en in meerdere of mindere mate) last van nekpijn heeft gehad.

single reizen online banner

Een stijve nek is in de meeste gevallen het gevolg van het verzwakken van spieren doordat deze na enige tijd door een slechte houding, of een niet juist gebruik, minder hun werk kunnen doen, zegt chiropractor Andrew Bang, werkzaam bij het Center for Integrative Medicinevan Cleveland Clinic.

Op het moment dat je heel de dag op je computerscherm zit te kijken, dan kunnen de spieren die rondom de nekgewrichten liggen, gaan verslijten en overbelast raken. Voor een lange tijd achtereen in een auto rijden of op je smartphone kijken, kan uiteraard een vergelijkbaar effect hebben. Indien je dit dag in, dag uit doet, dan kan de schade die toe wordt gebracht aan je spieren behoorlijk oplopen en kunnen je nekgewrichten daardoor zelfs in de knel komen.

“Op het ogenblik dat je nekspieren zwak worden en je je hoofd probeert te draaien, dan zal het gewricht niet meer soepel kunnen bewegen omdat het dan niet op zijn plaats is,” zegt Dr. Bang. “Vaak zal het gewricht ergens aan vast gaan zitten, ofwel aan een spier gaan trekken of een onregelmatige druk uitoefenen op een zenuw, of wellicht wel beide scenario’s tegelijkertijd. Je zult dan direct pijn ervaren en je lichaam zal ter bescherming ongecontroleerde spiersamentrekkingen gaan vertonen. Je lichaam wil immers niet dat je nog meer schade oploopt, dus zal het een evenwicht gaan zoeken, waardoor je het gevoel krijgt dat je niet eens meer goed kunt bewegen. Je gaat je dan waarschijnlijk ook afvragen wat je precies hebt gedaan waardoor je deze klachten hebt ontwikkeld.”

Strekken van je spieren kan de pijn tegengaan

Indien je je monitor op ooghoogte hebt staan, je goed rechtop zit en een gebogen nek weet te voorkomen, maar ook je hoofd geregeld naar beneden of naar opzij buigt terwijl je achter de computer aan het werk bent, dan zul je in staat zijn om nekpijn te voorkomen. Wanneer je in een auto aan het rijden bent, of op je smartphone kijkt, dan dien je ervoor te zorgen dat je geregeld een pauze neemt en je je nek niet gedurende een lange tijd voorover buigt, zegt Dr. Bang.

De sleutel de verlichting van een stijve nek is dan ook de juiste manier van je spieren strekken en het aannemen van een goede houding, zegt Dr. Bang. Om je hierbij te helpen hebben we hieronder een aantal dingen op een rijtje gezet die je kunt proberen, terwijl je gewoon achter je bureau of in de auto zit, die je kunnen helpen om een stijve nek te voorkomen:

bewust puur banner
 • Rol met je schouders 10 keer op en neer,
 • Breng je schouderbladen 10 keer naar elkaar toe,
 • Duw je hoofd naar achteren in de hoofdsteun van je auto of in je handen als je achter je bureau zit en houd deze positie voor de duur van 30 seconden vast,
 • Breng elk oor tien keer naar je schouder.

Let op de houding waarin je slaapt

Dr. Bang zegt dat wanneer je last hebt van je nek, je ook goed moet gaan letten op de houding waarin je slaapt. Slaap alleen op je zij of op je rug, en dus in geen geval op je buik, zegt hij.

“Wanneer je op je buik slaapt, dan zul je dikwijls je hoofd op de één of andere manier urenlang gedraaid hebben”, aldus Dr. Bang. “Slapen op je buik kan bovendien ook je lage rug gaan beïnvloeden, omdat je buik in het matras zakt op momenten dat je niet voldoende steun daarvan hebt.”

Voor simpele, veelvoorkomende oorzaken van nekpijn, kun je de volgende simpele remedies proberen:

 • Verwarm, of juist koel, het pijnlijke deel van je nek. Gebruik gedurende de eerste 48 tot 72 uur een ijspack en daarna een warmtekussen. Je kunt je nek eveneens verwarmen door een warme douche te nemen, warme kompressen aan te brengen of een warme handdoek te gebruiken. Zorg er echter wel altijd voor dat je niet in slaap valt met een warmtekussen of een ijspak op de plaats waar je nek pijn doet. Op deze plaats kan dan immers gemakkelijk schade aan je huid ontstaan door een overmaat aan warmte of kou.
 • Gebruik vrij verkrijgbare pijnstillers, zoals ibuprofen of paracetamol.
 • Blijf in beweging, maar vermijd schokkerige- of pijnlijke activiteiten. Dit zal je helpen om je ​​klachten te verlichten, maar ook om eventuele ontstekingen af te laten nemen .
 • Voer langzame bewegingsoefeningen uit, bijvoorbeeld door je nek op en neer te bewegen, van links naar rechts en van oor tot oor. Dit zal je helpen om de spieren in je nek soepeler te maken en te strekken.
 • Laat iemand in je omgeving de gevoelige- of pijnlijke plek zachtjes masseren.
 • Probeer te gaan slapen op een stevige matras zonder het gebruik van een hoofdkussen, of eventueel met een speciaal nekkussen.
 • Vraag je huisarts eventueel of het zin heeft om een zachte nekbrace te gebruiken om je nekklachten tijdelijk mee te verlichten. Het is overigens niet de bedoeling, en zeker niet aan te raden, om een dergelijke nekbrace voor langere tijd te dragen omdat daardoor de speren in je nek zwakker zullen worden.
 • Op het moment dat je merkt dat de pijn in je nek je dagelijkse activiteiten in de weg blijft staan, dan is het uiteraard een goed idee om contact op te nemen met je huisarts, aldus Dr. Bang.
naturaplaza superfoods banner