fbpx
Take a fresh look at your lifestyle.

Recept: Kabeljauw op een bedje van prei

Lekker eten is iets dat veel mensen nog steeds graag doen, maar ook letten de meeste van ons van ons vandaag de dag ook op hun gezondheid als het gaat om de bereiding van een gerecht of maaltijd. Daarnaast speelt de tijd die iemand kwijt zal zijn voor de bereiding van een bepaald gerecht een steeds grotere rol. Gelukkig kun je tijdens de bereiding van kabeljauw op een bedje van prei de bereidingstijd verkorten door gebruik te maken van een keukenmachine of een mandoline om de benodigde aardappelen in erg dunne plakjes te snijden.

Ingrediënten voor kabeljauw op een bedje van prei

  • 3 1/2 eetlepels ongezouten boter,
  • 2 kopjes in dunne plakjes gesneden champignons (ongeveer 500 gram)
  • Zout en versgemalen peper,
  • 2 eetlepels fijngehakte verse bladpeterselie,
  • 750 gram geschilde rode aardappelen in erg dunne plakjes gesneden,
  • 1 1/2 kopje kippenbouillon, of kant en klare zoutarme bouillon,
  • 750 gram kabeljauwfilet aan één stuk,
  • 3 grote preien, zowel de witte en zachte groene delen in dunnen ringen gesneden en grondig schoongespoeld,
  • 2 theelepels olijfolie,
  • 1 grote vleestomaat, in blokjes gesneden.

Bereidingswijze van kabeljauw op een bedje van prei

  • Verwarm de oven voor op 230 graden Celsius. Smelt vervolgens in een grote koekenpan 1 eetlepel boter waaraan je de preiringen toe gaat voegen en deze op matig hoog vuur bakt, terwijl je deze om blijft roeren totdat deze zacht zijn. Dit zal ongeveer 2 tot 3 minuten duren. Hierna kun je de champignons toevoegen en het geheel op smaak brengen met een beetje zout en peper en, terwijl je blijft roeren, de groenten bakt totdat deze gaar zijn en het aanwezige vocht is verdampt (circa 5 minuten). Nadat je er 1 eetlepel peterselie door hebt geschept kun je de pan van het vuur halen.
  • Smeer een bakvorm van ongeveer 33 bij 23 centimeter in met 1 eetlepel boter. Leg een laag van één derde van de aardappelen in de vorm, waarbij de plakjes elkaar enigszins overlappen; bestrooi ze vervolgens met een beetje zout en peper. Schep de helft van het preimengsel over de aardappelen heen en bedek deze daarna weer met een nieuwe laag aardappelen die je eveneens op smaak brengt met een beetje zout en peper. Dit herhaal je nog een keer met het resterende preimengsel en de aardappelen. Bestrooi tot slot de bovenkant met een beetje zout en peper en leg er klontjes van de resterende 1 halve eetlepels boter op voordat je de bouillon langs de randen in de vorm giet. Het geheel dien je bovenin de oven voor de duur van 25 minuten te bakken, of totdat de aardappelen gaar zijn. Wanneer de ovenschotel over dreigt te gaan lopen, dan kun je de vorm losjes afdekken met een stuk aluminiumfolie.

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.